Anonüümne
Hiljuti tõstatati facebookis küsimus, miks meeldivad inimestele kaardimängud. Mitte ainult need, kus kaartidel on mängus vaid väike osa, vaid just need, kus kaartidel lasub põhiraskus mehaanika ning kogu mängu juhtimisel ja toimimisel. Küsimusele vastas tervelt 9 inimest, millest teen nüüd väikese kokkuvõtte.

1. Kaardimängud on kompaktsed. Neile on võimalik mahutada võimalikult palju erilaadset infot, mille tõttu kaob vajadus kaasas kanda mahukat reegliraamatut. Reeglites on enamasti kirjas 100+1 võimalust, mida teha saab, kuid selle meelespidamine on keeruline; kaartidele kandes saab varieerida tegevusi, ajamata reegleid liialt keeruliseks.

2. Kaardimängud on sageli väikesed ja neid on hea kaasas kanda.

3. Kaardimängudel on kiire setup ja samuti hilisem kokkupakkimine. 

4. Kaardimänge on hea sõpradega mängida. Tavaliselt on mänguaeg täpselt paras ehk mitte liiga pikk ega ka mitte väga lühike. Ja kui millegipärast on liiga lühike, siis järelikult ongi hea üks partii veel teha. Kui mängu võidetakse, siis on võimalik sama aja jooksul suisa mitu korda võita. Kui kaotatakse, siis ei pea lõputuna tunduva mängu lõppu tundide viisi ootama (nagu mitmetunniste lauamängude puhul see võib juhtuda) ja saab peagi uuesti proovida.

5. Kaardimängud on ilusad. Näiteks võib mäng sisulise kvaliteedi poolest olla hit-and-miss, aga kaardid on nagu väikesed kunstiteosed. Ja kaartidele mahub kunsti kordades rohkem, kui chittide, boardide ja muude komponentide peale.

6.  Kaardimängude olupoliitika. Käes võib olla meeletult hea pakk, kuid midagi peab suutma ära teha just nende kaartidega, mis kätte satuvad ning seega peab siis olema valmis plaanide kiireks muutmiseks. Samas peavad seda ka vastased tegema.

7. Kaardimängudes on palju juhuslikkust, aga ka etteaimatavust. Deck-building mängudes võib esimese paari käe järel üsna hästi aimata, mis hiljem tuleb, aga päris kindlalt ei tea. On teada, et mingi kindel kaart või kaardid on pakis sees ning kui piisavalt aega mööda laheb, siis see ka tõmmatakse. Kui analoogilisel juhul täringut veeretades tekib kergelt tunne, et on suur ebaõnn, siis kaardipakist mittevajaliku kaardi tõmbamisega lootus kasvab, et järgmine kord peaks see küll tulema.

8. Kaardimängudes on vaja kaartide jooksmiseks ning nende kasutamiseks parajal kogusel õnne ja oskusi.

9. Kaardimängudel on kombineerimise mitmekesisust ja üllatusmomenti. Mingi kaardi õigel momendil väljakäimisel on suurem kaal kui mõnel muul hetkel. 

Kaardimängudest arutlesid kogenud lauamängurid Martti, Aigar, Hardi, Tarmo, Tanel, Meelis, Urmas, Anton ja Ove. 

Mängunäited: Dominion, Mage Knight, Lord of the Rings, Innovation, Magic, No Thanks, Race for the Galaxy, 7 Wonders, High Society, Dixit, Saboteur, Modern Art, Money!, Citadels, Bang!