Anonüümne
Ühel Eesti lauamänguril õnnestus hiljuti käia Portugali suurimal lauamänguüritusel LeiriaCon. Uudiste kuulamiseks sai Mihkliga aeg kokku lepitud ning allolevalt on võimalik nendega ka tutvuda.

Kõigepealt pean alustama sellest, et kus sa üldse käisid? :)

Hea küsimus. :D Kui ma läksin, siis ega ma ise ka ei teadnud, aga kohale jõudes sain teada, et ürituse nimi oli LeiriaCon 2013 ja toimus sellises kohas nagu Quinta do Pinheiro. See on mingi selline keset põlde ja hobuseid olev maakohahotell. 

Kuidas sa selle avastasid?

Mul üks sõber elab ja õpib praegu Portugalis, kes siin Eestis enne lauamänge mängis. Nüüd leidis seal kohapeal ka mingi seltskonna, kes käib iga nädal mängimas ja nende kaudu sai teada, et selline üritus tuleb. Käisin tal just sellel ajal külas, nii et otsustasime ka vaatama minna.

See on siis nagu lauamängulaager?

See on jah nagu lauamängulaager, aga neil käivad mingid mänguloojad ise ka kohal tutvustamas ja rääkimas. Varem on seal näiteks Martin Wallace ja Uwe Rosenberg käinud mulle tuttavamatest nimedest (kommentaariks, et piltidelt on näha, et Wallace käis ka sellel aastal külas). Aga kes see aasta käisid, sellest ma ei saanudki päris lõpuni aru. Mind ei olnud ürituse esimesel päeval seal, aga sain aru, et mingid Hispaania disainerid pidavat olema olnud.

Olid ühe päeva ainult seal?

Olin ühe õhtu ja siis järgmise päeva umbes pool päeva või veidi vähem. Vahepeal käisime ööbisime mingite kohalike poolt üüritud kontoris sellises linnas nagu Nazare.

Sinna lauamänguüritusele kohale minemine oli ka üsna huvitav. Läksime Lissabonist ja ei teadnud tegelikult eriti, kuhu me minema peame ja kuidas. Lõpuks hostelis oli üks sõbralik tegelane, kes aitas meil välja uurida, kuidas sinna kohale jõuda. Sõitsime mingi pikamaaliini bussiga kuskile põldude vahele, kuhu kohalikud autoga vastu tulid.

Ööbimise osas me ka ei teadnud, mis meist saab, aga õnneks oldi jah väga lahked meie vastu.

Kuidas üritus ise oli? Meeldis?

Ausalt öeldes mingit väga erilist muljet ei jätnud. Ei sattunud väga põnevate mängude otsa. Kõige huvitavam oli mäng, mille nime kahjuks ei mäleta. Sellel oli ringikujuline puidust laud, kus üritatakse enda žetoone võimalikult laua keskele saada, samas teiste omasid minema lüües. Oli huvitav sellist osavusmängu tavalistele lauamängudele vahelduseks mängida.

Ja siis seal oli veel loos. Kolme 1€ pileti eest sain endale sellise mängu nagu Terra Nova, millel ei ole kahjuks jõudnud veel kilegi ümbert ära võtta. Huvitav on see, et paki peal on soome- ja rootsikeelsed reeglid. Ja siis ostsin kasutatud mängudest endale ka ühe mängu - Joan of Arc. Oli veel mingeid kasutatud mänge, mida oleks sealt ostnud, aga jäin hiljaks.

See oli tore, et mingi kohalik aiand oli saatnud sinna õunu, ehk siis kõikide laudade peal olid õunad, mida süüa sai. Ja nii palju kui aru sain, siis see üritus oli igasuguste avaliku sektori asjade poolt rahastatud, nii et mingi omavalitsusüksus kattis selle pinna rendi kulud jm.

Oli seal erinevaid mänge palju?

Üks selline riiulitäis oli, mida sai laenata mängimiseks, pluss kasutatud mänge sai üldiselt proovida, kui huvi oli.

Ja siis mänguloojate endi poolt pakutavad?

Pean tunnistama, et ei tea täpselt, mismoodi nendega oli. :D Seal oli nagu üks eraldi seinatäis mänge, mis müügiks oli. Ütleme, et valik ei olnud väga suur, võib-olla 1/5 sellest kogusest, mida lihtsalt mängida sai. Aga ma usun, et nendest mängudest, mis müügiks oli, oli kõigist ka mingi koopia proovimiseks olemas.

Kui suur see koht oli?

Seal oli kaks suurt saali. Inimeste poolest arvan, et äkki kuskil saja ringis? Üritus ise oli portugali keeles ja nii palju kui mina seal olin, nägi see välja nii, et inimesed istusid laudade taga ja mängisid mänge. :)

Seda kuulsin, kuidas kurdeti, et neil ei ole Portugalis lauamängupoode. Mängude hankimine käib pigem nii, et aetakse mingi suur kamp inimesi kokku ja tehakse kuskilt üks suur ühistellimus, et siis postikulu omavahel ära jagada. Aga kohapeal oli lauamängude valik mängimiseks üldiselt korralik. Arvan, et kui oleks midagi konkreetset osanud otsida, siis oleks leidnud ka. Vähemalt tuntumatest asjadest.

Mängisite seal ainult oma tuttavatega või ühinesite portugallastega ka?

Kuna mul oli ainult üks tuttav, siis mina ühinesin portugallastega ka. :) Mingi mõniteist inimest oli ilmselt, kellega ühiselt sai mängitud.

Mida sa seal veel mängisid, peale selle "ümmarguse mängu"? :)

Escape oli üks mäng ja Thunderstone'i mängisin ka. Kellelgi oli BANG'i collector's edition, seda oli ka päris tore mängida. Ja siis oli mingi eurokas, mida ma ei suutnud ära kannatada, sest kõik portugallased tundusid tohutud uimerdised olevat seal seltskonnas. :D Nad nagu ei pannud üldse tähele, et nad mängivad. Võis vahepeal käia õues jalutamas ja tagasi tulles ei olnud ikka veel enda käikudega tegelenud.

Mänguinfoga lõpetasin ka Mihkli küsitlemise, kuid juba sai kokku lepitud teha temaga ka nn isiklik intervjuu. :) Suur aitäh muljete jagamisest. 

 Ürituse enda pilte on võimalik näha Portugali lehelt.